De eigenschappen van mangohout

Mango’s zijn al jaren geliefd vanwege hun zoete en frisse smaak, maar wist u dat ook het hout van de mangoboom steeds populairder wordt? Steeds meer mensen ontdekken de bijzondere eigenschappen van mangohout. Bent u ook benieuwd wat mangohout zo bijzonder maakt? Op deze pagina ontdekt u alles wat u moet weten over deze warme en exotische houtsoort. Verder lezen is wel op eigen risico: de kans is dat u na afloop net zo verliefd bent op mangohouten meubelen als wij!

Vijf veelgestelde vragen

Om te achterhalen wat de eigenschappen van mangohout zijn, beantwoorden we de vijf vragen die het vaakst aan ons gesteld worden.

  1. Wat is mangohout?

Mangohout is het hout van de mangoboom. Het is een hardhoutsoort, wat ervoor zorgt dat het bijzonder sterk is en een hoge dichtheid heeft. Die eigenschappen maken meubelen van mangohout slijtvast en ijzersterk. Het leent zich daardoor goed om meubelen van te maken, bijvoorbeeld mangohouten tafels en kasten. U herkent mangohout aan de warme uitstraling en kleur van het hout, en de kenmerkende textuur van de nerf.

  1. Wat is de oorsprong van mangohout?

Mangobomen groeien in warme klimaten. Van oorsprong komt de mangoboom waarschijnlijk uit India, maar tegenwoordig is hij overal ter wereld te vinden, als het er maar tropisch warm is. Zo zijn er mangoplantages in de Verenigde Staten, in Indonesië en zelfs in Spanje. Ons mangohout komt regelrecht uit India, het moederland van de boom. De mango staat daar symbool voor welvaart, luxe en rijkdom. Niet zo gek, als u ziet hoe mooi meubels van mangohout zijn!

  1. Bij welke interieurstijl past mangohout het best?

Daar hoeven we niet lang over na te denken. Mangohout past eigenlijk in elk interieur. Het mooie aan mangohout is dat het hierdoor ook nooit uit de mode zal gaan. Het heeft een robuuste en tegelijkertijd natuurlijke uitstraling die elke inrichting een mooi warm tintje kan geven. Wij combineren onze mangohouten meubelen vaak met industriële elementen zoals zwart staal.

  1. Hoe zou u mangohout omschrijven?

Onze meubels zijn gemaakt van mangohout. In de meubels zijn glooiingen en de welbekende zaagsporen terug te vinden. De glooiingen komen voornamelijk voor in de tafelbladen. Bij de productie van de tafelbladen probeert men de natuurlijke vorm zoveel mogelijk in stand te houden. Hierdoor krijgt de tafel een speels en een natuurlijk karakter. In het tafelblad zijn ook de zaagsporen terug te vinden. Dit zijn de zaagsneden verdeeld over de planken. Deze worden in het tafelblad gelaten om de tafel een robuuste uitstraling te geven.
Verder hebben onze houten producten ook knoesten, verkleuringen, verschillende tinten etc. in de planken. Hierdoor blijft elke plank uniek en kunt u echt zien dat het natuurproducten zijn.

  1. Kan mijn meubel gaan werken?

Kort gezegd: ja. Mangohout is een natuurlijk product en heeft dezelfde eigenschappen als elke andere houtsoort. Hout is een hygroscopisch materiaal en kan daardoor gaan werken. Als reactie op de luchtvochtigheid en/of temperatuur kan een meubel daardoor mogelijk kromtrekken, schotelen, scheuren of uitvallende knoesten vertonen. Dit hoort echter bij een houten meubel en is dus onontkoombaar. We verlenen hier dan ook geen garantie op. Om de werking van het meubel zoveel mogelijk te beperken adviseren wij daarom een hygrometer aan te schaffen om zo de luchtvochtigheid in de gaten te kunnen houden. U kunt de luchtvochtigheid beïnvloeden door uw huis goed te ventileren, luchtbevochtigers of luchtontvochtigers neer te zetten of door bijvoorbeeld planten.

Mangohout-eigenschappen waar wij van houden

Mangohout wordt de laatste jaren steeds populairder. Het is dan ook een veelzijdige en eigenzinnige houtsoort die veel mooie eigenschappen heeft. Wilt u weten wat mangohout allemaal te bieden heeft? We zetten de mooiste eigenschappen van mangohout voor u op een rijtje.

Een echt duurzame hardhoutsoort

Koopt u een meubel van echt hout, dan is het wel zo fijn te weten dat dat hout een duurzame oorsprong heeft. Bij mangohout weet u dat zeker. Een belangrijke eigenschap van mangohout is dat het duurzaam is. Dat komt doordat mangobomen niet worden gekweekt voor hun hout, maar voor de mango’s die eraan groeien. Is een mangoboom te oud voor de mangoteelt, dan wordt hij gekapt om plaats te maken voor een jongere boom. Dat hout kan vervolgens naar de meubelfabriek, waar er van alles van gemaakt kan worden. Vanuit de fabriek brengen wij de mooiste meubelen naar uw woonkamer. Zo kunt u snel en voordelig genieten van mooie en duurzame houten meubelen.

Mangohout is een natuurproduct

Mangohout is een natuurproduct. Dat is juist wat het zo mooi maakt. Geen twee planken van mangohout zijn hetzelfde, en daardoor heeft elk meubel een unieke uitstraling. Hierdoor heeft elke meubel wel karakteristieke trekjes, knoestjes of scheurtjes. Daaraan kunt u zien dat u mangohouten meubel een echt ambachtelijk product is. Zolang het geen negatief effect heeft op de constructie van de meubels, is het geen probleem als uw meubel dit soort unieke trekjes heeft. Natuurproducten als hout staan er ook om bekend dat ze op den duur kunnen gaan werken. Dat doet niets af aan de mooie uitstraling van mangohout, maar het is goed om rekening mee te houden. Door schommelingen in de lucht kan het hout op den duur een beetje gaan werken. Dat hoort er bij echte houten meubelen toch een beetje bij. Gelukkig is mangohout onderhouden niet moeilijk, waardoor u uw meubel gemakkelijk lang mooi kunt houden.

Een warme kleur en uitstraling

Heeft u mangohout eenmaal een keer gezien, dan herkent u de houtsoort uit duizenden. Dat komt door de unieke, warme uitstraling van het hout. Mangohout heeft een warme kleur die een beetje doet denken aan de vruchten die aan de boom groeien. Door de duidelijke nerf en het kleurverloop in het hout is elke plank uniek. Het heeft een uitstraling om verliefd op te worden, en daarom doet mangohout het goed in elke interieurstijl.

Nu weet u alles wat u moet weten over de eigenschappen van mangohout. Bent u enthousiast over deze mooie houtsoort? Neem snel een kijkje in onze webshop en ontdek wat voor mooie meubelen we allemaal van mangohout kunnen maken!