Onderhoud

Mangohout onderhoud: hoe u uw hout in topconditie houdt

Natuurlijk wilt u graag weten hoe u mangohout onderhoudt zodat uw meubels zo lang mogelijk mooi blijven. Op deze pagina vindt u tips voor mangohout onderhoud op dagelijkse basis en voor lange termijn onderhoud. Mangohout is een schitterende, warme houtsoort. En als u die op de juiste manier verzorgt, wordt u beloond doordat je nog lang van die schoonheid kunt genieten.

Als u mangohout onderhoudt op de juiste manier zult u er nog lang (heel lang) plezier van beleven. Ontdek bijvoorbeeld de voordelen van mangohout olie en bijenwas. En lees hoe u uw meubelen zoals een mangohouten kast in topconditie houdt.

Tips voor mangohout onderhoud

Hoewel mangohout door de behandeling in de fabriek vrij goed bestand is tegen water raden we u aan om niet met een spons en water in de weer te gaan op het hout. Mango meubels onderhouden doet u het beste met de volgende richtlijnen in het achterhoofd:

  • Neem af met een licht vochtige doek, bij voorkeur een doek zonder stiksels om krassen te voorkomen.
  • Vermijd schoonmaakspullen met een ruw oppervlak.
  • Gebruik geen meubelpoets of schoonmaakmiddelen waar siliconen in zitten, want die kunnen hout op termijn uitdrogen.
  • Onderhoud mangohout niet met schoonmaakmiddelen die ammonia bevatten.
  • Gebruik bij voorkeur onze onderhoudsproducten: de care kit voor blanke meubelen of de verzorgingsolie voor zwarte meubelen.
  • Zorg er bij het gebruik van vloeibare of spray-meubelpoets voor dat er geen restjes op een meubel achterblijven, want dit kan zorgen voor verkleuring.

Eigenlijk is de beste tip dus om vooral voorzichtig te zijn bij het onderhoud van mangohout. Wanneer u het meubel schoon wilt maken is een licht vochtige doek meestal uw beste vriend. Daarmee komt u in de meeste gevallen al een heel eind.

Verder is waakzaamheid het toverwoord bij het onderhoud. Mango meubels onderhouden begint bij proberen niet te morsen, zoals u dat bij al uw andere meubels ook zou doen. Gaat er water of een andere vloeistof over uw meubilair heen? Ruim dit dan zo snel mogelijk op en dep het hout goed droog. Vlekken en kringen poetst u bij voorkeur zo snel mogelijk weg met een droge of (licht) vochtige doek.

Mangohout onderhoud is dus helemaal niet moeilijk. Gelukkig maar, want door een goede verzorging houdt u uw meubels lang in topconditie!

Mangohouten meubelen

Mangohout olie voor extra bescherming

Voor het mangohout onderhoud is het in principe niet nodig om uw meubels gelijk na aanschaf te behandelen met olie. De mango meubelen in onze webshop zijn namelijk al behandeld met een olie of beits en een laag bijenwas. Wel is het mogelijk om met onze onderhoudsmiddelen speciaal voor mangohout uw meubel(s) opnieuw te beschermen, mocht u het idee hebben dat de originele beschermlaag is aangetast door bijvoorbeeld veelvuldig gebruik. Door een nieuwe beschermende laag aan te brengen wanneer deze verminderd is, gaat uw meubel vervolgens weer jaren mee. Onze onderhoudsmiddelen vindt u onder het kopje ‘Onderhoud’.

Probeer voorafgaand aan het mangohout onderhoud altijd eerst een klein beetje olie op een onopvallende plek en laat dat goed drogen. Zo kunt u het effect van de olie op het mangohout zien, voordat u het hele oppervlak ermee gaat behandelen. Dat voorkomt vervelende verrassingen als het hout er toch niet goed op blijkt te reageren. Gebruikt u de producten van onze website? Dan zorgt de Matt Polish uit de care kit voor blanke meubels voor een matte beschermlaag waardoor uw meubel er weer uitziet als nieuw. De verzorgingsolie voor zwarte meubels versterkt daarnaast de donkere kleur van het meubel nogmaals.

Mangohout verzorgen met bijenwas

Vindt u mangohout en olie toch een beetje een enge combinatie? Verzorg het mangohout dan met bijenwas. Dit natuurlijke product is een goed alternatief voor wat extra bescherming.

Het kan bijvoorbeeld handig zijn als u na verloop van tijd het idee krijgt dat uw meubels wat van hun glans verliezen. Het mangohout onderhoudt u dan gemakkelijk met een laagje bijenwas. De bijenwas laat het hout als het ware weer opleven: het wordt wat minder dof, u ziet de nerven beter en het gaat een beetje glanzen. Houd er wel rekening mee dat bijenwas mangohout iets donkerder kan maken.

Wanneer u mangohout onderhoudt met bijenwas brengt u als het ware de sterke punten naar voren. Zo wordt bijvoorbeeld uw mangohouten eettafel weer als nieuw. Bijenwas geeft mangohout zijn glansrijke uitstraling weer terug. Er zijn verschillende soorten was, van transparant tot donker. Twijfelt u of de door u gekozen was wel echt het effect geeft waar u naar op zoek bent? Dan kunt u altijd eerst een heel klein stukje op een wat minder zichtbare plek uitproberen, zoals de onderkant van een tafelblad of binnenkant van een kastdeur. Zo kunt u veilig uitproberen of uw mangohout met bijenwas opknapt, of dat u toch beter op zoek kunt naar een ander middel.

Wrijf de was met een doek in het hout om de kleur en andere eigenschappen meer naar voren te brengen. Bijenwas geeft mangohout ook een beschermend laagje en kan voorkomen dat het hout uitdroogt.

Conclusie: onderhoud mangohout voor langer plezier

Zoals u heeft kunnen zien komt er niet veel kijken bij mangohout onderhoud. Uw mango meubels onderhouden zorgt ervoor dat u langer plezier hebt van uw pronkstukken in huis. De juiste verzorging komt vooral neer op het zorgen dat het hout niet te nat wordt of beschadigd. Ook hebben we u laten zien hoe u met mangohout olie of bijenwas het meubel een extra beschermende laag geeft om de glans en kleur in het hout terug te brengen.