Mangohout onderhoud: hoe jij je hout in topconditie houdt

Natuurlijk wil je graag weten hoe je mangohout onderhoudt zodat je meubels zo lang mogelijk mooi blijven. Op deze pagina vind je tips voor mangohout onderhoud op dagelijkse basis en voor lange termijn onderhoud. Mangohout is een schitterende, warme houtsoort. En als je die op de juiste manier verzorgt, word je beloond doordat je nog lang van die schoonheid kunt genieten.

Als je mangohout onderhoud op de juiste manier zul je er nog lang (heel lang) plezier van beleven. Ontdek bijvoorbeeld de voordelen van mangohout olie en bijenwas. En lees hoe je jouw meubelen zoals een mangohouten kast in topconditie houdt.

Tips voor mangohout onderhoud

Hoewel het vrij goed bestand is tegen water raden we je aan om niet met een spons en water in de weer te gaan op je mangohout. Mango meubels onderhouden (of andere oppervlakken) doe je met deze richtlijnen in je achterhoofd:

  • Neem af met een licht vochtige doek, bij voorkeur een doek zonder stiksels om krassen te voorkomen.
  • Vermijd schoonmaakspullen met een ruw oppervlak.
  • Gebruik geen meubelpoets of schoonmaakmiddelen waar siliconen in zitten, want die kunnen hout op termijn uitdrogen.
  • Onderhoud mangohout niet met schoonmaakmiddelen die ammonia bevatten.
  • Zorg er bij het gebruik van vloeibare of spray-meubelpoets voor dat er geen restjes op een meubel achterblijven, want dit kan zorgen voor verkleuring.

Eigenlijk is de beste tip dus om vooral voorzichtig te zijn bij mangohout onderhoud. Je beste vriend is een licht vochtige doek. Daarmee kom je meestal al een heel eind bij het schoonmaken van de meubels.

Verder is waakzaamheid je vriend in het onderhoud. Mango meubels onderhouden doe je ook door te proberen niet te morsen, zoals je bij al je andere meubels zou doen. Gaat er een grote hoeveelheid water over je meubilair heen? Ruim dit dan zo snel mogelijk op en wrijf het hout goed droog. Vlekken en kringen poets je bij voorkeur zo snel mogelijk weg met een droge of (licht) vochtige doek.

Mangohout onderhoud is dus helemaal niet moeilijk. Gelukkig maar, want door een goede verzorging houd je je meubels lang in topconditie!

Mangohouten meubelen

Mangohout olie voor extra bescherming

Voor het mangohout onderhoud is het in principe niet nodig om je meubels nog extra te behandelen met olie. De mango meubelen in onze webshop zijn namelijk al behandeld tegen vlekken en vocht. Wel is het mogelijk om met speciale, minerale mangohout olie je meubel extra te beschermen, mocht je het idee hebben dat de originele beschermlaag is aangetast. Met deze minerale olie bouw je de bescherming als het ware op door het een paar keer aan te brengen. Zo vormt het een nieuw beschermend oppervlak.

Probeer voorafgaand aan het mangohout onderhoud altijd eerst een klein beetje olie op een onopvallende plek en laat uitgebreid drogen. Zo kun je het effect van de olie op het mangohout zien, voordat je het hele oppervlak ermee gaat behandelen. Dat voorkomt vervelende verrassingen als het hout er toch niet goed op blijkt te reageren.

Vind je mangohout en olie toch een beetje een enge combinatie? Verzorg het mangohout dan met bijenwas. Dit natuurlijke product is een goed alternatief voor wat extra onderhoud. Mangohout kan soms namelijk wel een oppepper gebruiken.

Mangohout verzorgen met bijenwas

Wanneer je na verloop van tijd het idee krijgt dat je meubels wat van hun glans verliezen, verzorg je jouw mangohout onderhoud met bijenwas. Dat laat het hout als het ware weer opleven: het wordt wat minder dof, je ziet de nerven beter en het gaat een beetje glanzen. Houd er wel rekening mee dat bijenwas mangohout iets donkerder kan maken.

Wanneer je mangohout onderhoudt met bijenwas breng je als het ware de sterke punten naar voren. Zo word bijvoorbeeld je mangohouten eettafel weer als nieuw. Bijenwas geeft mangohout zijn glansrijke uitstraling weer terug. Er zijn verschillende soorten was, van transparant tot donker. Twijfel je of de door jou gekozen was wel echt het effect geeft waar je naar op zoek bent? Dan kun je altijd eerst een heel klein stukje op een onzichtbare plek uitproberen, zoals de onderkant van een tafelblad of binnenkant van een kastdeur. Zo kun je veilig uitproberen of jouw mangohout met bijenwas opknapt, of dat je toch beter op zoek kunt naar een ander middel.

Wrijf de was met een doek in het hout om de kleur en andere eigenschappen meer naar voren te brengen. Bijenwas geeft mangohout ook een beschermend laagje en kan voorkomen dat het hout uit gaat drogen.

Conclusie: onderhoud mangohout voor langer plezier

Zoals je hebt kunnen zien komt er niet veel kijken bij mangohout onderhoud. Je mango meubels onderhouden zorgt ervoor dat je langer plezier hebt van je pronkstukken in huis. De juiste verzorging komt vooral neer op het zorgen dat het hout niet te nat wordt of beschadigd. Ook hebben we je laten zien hoe je met mangohout olie of bijenwas de beschermende laag weer kunt oplappen of de glans en kleur in het hout kunt terugbrengen.