Mango’s zijn al lange tijd geliefd vanwege hun zoete smaak, maar inmiddels is ook mangohout aan een ware opmars bezig. Steeds meer mensen ontdekken de unieke uitstraling die je met mango houten meubelen in je woning haalt. Bovendien is mangohout duurzaam, zodat je met een gerust gevoel van je mangohouten meubels kunt genieten.

Dat je dit nu leest wil waarschijnlijk zeggen dat jouw interesse ook gewekt is en meer wilt ontdekken over het hout van de mangoboom. Wat is er nou zo speciaal aan die mangohout kleur? Welke mango hout eigenschappen maken juist deze houtsoort zo geschikt voor meubels?

Daarvoor ben je op deze pagina aan het juiste adres. Verder lezen is wel op eigen risico. De kans is groot dat je na afloop net als wij zoveel houdt van mangohout dat je niet kunt wachten om ook jouw interieur er een flinke, warme boost mee te geven.

Mangohout in drie veel gestelde vragen

Om je kennis te laten maken met deze prachtige houtsoort, beantwoorden we hieronder eerst drie vragen die we veel voorbij zien komen.

1. Wat is mangohout?

Mangohout is - je had het waarschijnlijk al geraden - hout van mangobomen. Meer specifiek is mangohout kwaliteit vergelijkbaar met ander hardhout. Mangohout is namelijk erg stevig en robuust, met een grote dichtheid. Dat betekent dat mangohout erg slijtvast is, waardoor het de mooie, kenmerkende textuur lang behoudt.

2. Waar komt mangohout vandaan?

Mangohout is voornamelijk afkomstig uit India en Australië, waar de mangoboom het meeste voorkomt. De meubels die je vindt in onze webshop, importeren we rechtstreeks vanuit India. Daar is de mango symbool voor welvaart, luxe en rijkdom. En dat zie je terug in de meubels die ze daar maken van mangohout.

3. Wat past bij mangohout?

Meubels van mangohout passen eigenlijk in ieder interieur. Met het robuuste, maar tegelijkertijd warme karakter van dit hout kun je alle kanten uit. Kijk maar eens rond in onze webshop: van stevige, stoere tafels tot hippe moderne bijzetters: in ieder interieur is wel plek voor mangohout. 

Mangohout algemeen

De mangohout eigenschappen waar wij voor vielen

Hoog tijd om eens nader te kijken naar waarom mangohout nou aan zo’n opmars bezig is. Wat maakt mango houten meubelen nou zo uniek? Leuk dat je het vraagt, want laten we over een aantal unieke mango hout eigenschappen nu net erg enthousiast zijn.

Kleur en uitstraling

Allereerst de unieke mangohout kleur: net als bij de vruchten van de mangoboom is die diep en warm, met interessante patronen. Die kleurschakeringen maken dat ieder mango houten meubel uniek is. Vaak zie je ook een soort gele gloed over het hout, die bijdraagt aan de robuuste en sierlijke uitstraling. Maar die robuustheid zit niet alleen in de uitstraling van mangohout. Kwaliteit is natuurlijk ook belangrijk voor je meubelen en ook dat zit goed bij deze stevige houtsoort.

Dat is waardoor wij vielen als een houtblok voor mango. Hout is in al haar vormen een schitterend materiaal en past in ieder interieur, maar mangohout heeft een unieke uitstraling die je bij geen enkele andere houtsoort gaat vinden.

Mangohout duurzaam

En wist je dat mangohout duurzaam is? Dat zit zo: mangobomen groeien behoorlijk snel en kan een hoogte van wel 40 meter bereiken. In de eerste jaren brengt een boom veel vruchten op, maar die productie loopt in de loop der jaren steeds verder terug. Voor mango boeren in Azië wordt het daardoor uiteindelijk financieel interessanter om de boom te kappen en nieuwe te planten. Het hout wordt dan als het ware “hergebruikt” tot de schitterende mango houten meubelen in onze webshop.

Mangohout behandelen en schoonmaken

Natuurlijk wil je dat jouw mango houten meubelen zo lang mogelijk hun schoonheid behouden. De meubels die je vindt in onze webshop zijn al behandeld tegen vocht en vlekken. Het mangohout behandelen is dus niet nodig nadat je meubels thuis zijn afgeleverd.

Wil je toch na verloop van tijd je meubels een boost geven, dan kun je mangohout behandelen met bijenwas. Dat heeft de voorkeur boven andere soorten lak en was omdat het een natuurlijk product is. Van behandeling met bijenwas worden je mango houten meubelen iets donkerder en glanzender. Ook de nerven worden wat beter zichtbaar.

Mango houten meubels schoonmaken doe je gewoon zoals bij je andere houten meubels: met een droge of licht vochtige doek. Wil je toch wat extra bescherming aanbrengen? Dan kun je ervoor kiezen om het mangohout te behandelen met een blanke lak.

Tip: voor je aan de slag gaat met lak of bijenwas, test het altijd uit op een onopvallend onderdeel van je meubel, bijvoorbeeld de onderkant van een tafelblad. Zo weet je zeker dat de behandeling het gewenste resultaat heeft en blijf je net zoveel van je mango hout houden als wij.