Hoeveel stoelen passen er om een tafel?

Bij het kopen van een nieuwe tafel is het handig om te weten aan hoeveel zitplaatsen de tafel ruimte biedt. Dit is natuurlijk afhankelijk van de afmetingen van de tafel, maar ook de vorm en het soort onderstel zijn bepalend. Twijfel je over hoeveel stoelen er aan jouw nieuwe tafel passen? Wij helpen je graag met dit handige overzicht. 

70 centimeter per zitplaats

In dit overzicht gaan wij uit van een stoelbreedte van 45 centimeter.

Reserveer per zitplaats ongeveer 70 centimeter tussen de tafelpoten, ook al is de stoel zelf smaller. Dit zorgt ervoor dat er genoeg ruimte tussen de stoelen is om comfortabel te bewegen en aan te schuiven. Reken hierin liever te ruim dan te krap.

Let er bij het meten op dat je de ruimte vanaf de binnenkanten van de tafelpoten meet, en niet de lengte van de tafel zelf. Vooral bij tafels met brede poten is dit belangrijk, omdat dit al snel een centimeter of 10 aan elke kant kan schelen.

 

Rechthoekige tafels 

Met deze 70 centimeter in het achterhoofd wordt het gemakkelijk te berekenen hoeveel stoelen je aan een rechthoekige tafel kunt zetten. Dit zie je in het bovenstaande overzicht terug. Een tafel van 140 centimeter lang kan zo ruimte bieden aan vier stoelen, twee aan elke lange kant.

Wanneer je ook stoelen aan de korte kanten van de tafel kwijt wilt, reken hier dan iets meer ruimte voor. Dit zorgt ervoor dat iedereen onder tafel zijn benen kwijt kan. Een extra 10 centimeter aan beiden kanten kan het verschil maken, zoals in de bovenstaande afbeelding te zien is bij de tafel van 220 bij 100 centimeter.

Aantal stoelen aan een rechthoekige tafel

Ook bij ovale tafels kan deze 70 centimeter als richtlijn worden aangehouden, ook al zijn ovale tafels door hun vorm doorgaans langer dan de rechthoekige variant. Dit kun je goed zien in het onderstaande overzicht.

Aantal stoelen aan een ovale tafel

Ronde tafels

Ronde tafels zijn voor grote gezelschappen uitermate geschikt, maar hoeveel zitplaatsen passen er precies om een ronde tafel? Ook bij deze vorm kun je ongeveer zeventig centimeter breedte per zitplaats aanhouden. In de onderstaande afbeelding is goed te zien hoe dit eruit ziet:

Aantal stoelen aan een ronde tafel

Zoals in het voorbeeld is te zien kunnen aan ronde tafels door hun vorm doorgaans meer personen zitten dan aan een rechthoekige tafel van hetzelfde formaat. Ook voor ronde tafels geldt: reken liever te ruim dan te krap.

Kies snel jouw tafel uit en maak de inrichting compleet met onze mangohouten meubels!