Mangohout lang mooi houden, hoe doet u dat?

Mangohout is een sterke houtsoort dat wel tegen een stootje kan. Het is niet voor niets hardhout. Toch zijn er dingen die je kunt doen om je mangohouten meubel zo lang mogelijk stralend mooi te houden. Het belangrijkste is dat u uw meubels goed verzorgt, maar mangohout behandelen kan eens in de zoveel tijd ook geen kwaad. Benieuwd wat u kunt doen om uw nieuwe aanwinst lang mooi kunt houden? Lees onze beste tips in dit blog.

Het onderhoud van mangohout 

Zorgt u goed voor uw meubel, dan kan mangohout enorm lang meegaan. Het sterke hout blijft van zichzelf lang mooi, en nog langer wanneer je er goed voor zorgt. En dat is maar goed ook, want het zal niet snel uit de mode gaan. Het verzorgen van mangohout is niet ingewikkeld. Of u nu een TV-meubel of een kast van mangohout hebt, zorg ervoor dat u af en toe stof afneemt met een licht vochtige of droge doek. Wanneer er vocht of vuil op terecht komt, zoals eten, doet u er goed aan dat snel op te ruimen. Zo heeft viezigheid geen kans om in het hout te trekken en blijft het oppervlakte lang mooi.

Mangohout onderhouden in het kort

Met deze stappen houdt u uw mangohouten meubel in topconditie:

  • Zorg ervoor dat u uw meubel goed beschermt. Heeft u een eettafel van mangohout, gebruik dan onderzetters onder uw glazen en placemats voor onder de borden. Zo voorkomt u dat er vuil op belandt. 
  • Heeft u toch gemorst? Ruim dat dan snel op met een licht vochtige doek. Kies het liefst een doek zonder (scherpe) stiksels. Dat voorkomt krassen.
  • Gebruik geen schoonmaakmiddelen met siliconen. Die drogen het hout uit, waardoor de kwaliteit achteruit gaat. Ook ammonia kunt u beter vermijden. 
  • Gaat u uw mangohout behandelen met meubelpoets, zorg dan dat u dit goed in het hout werkt en er geen restjes achterblijven. Dat kan voor verkleuring zorgen.
Mangohouten salontafels

Mangohout behandelen

De mangohouten meubelen die u in onze winkel vindt zijn al behandeld tegen vocht en vuil. U heeft daardoor bijna geen werk aan uw nieuwe blikvanger. Eigenlijk hoeft u het hout pas te behandelen wanneer u het idee hebt dat de beschermlaag is aangetast of in de loop van de tijd is versleten. Gaat u mangohout behandelen, kies dan voor een speciale mangohout-olie. Zo’n minerale olie is gemaakt voor deze houtsoort. Mangohout behandelen met deze olie zorgt ervoor dat uw meubel opknapt en er weer een tijd tegenaan kan. U bouwt een beschermlaag op door de olie meerdere keren in het hout te wrijven. De olie kan zo goed intrekken en beschermt het oppervlak tegen vuil en vocht. Toch houdt mangohout ook na een behandeling niet van water. Ruim gemorste vloeistoffen dus op tijd op.

Bijenwas voor hout

Wanneer u na jaren merkt dat het hout wat doffer begint te worden, kunt u mangohout behandelen met een speciale bijenwas voor hout. Dat geeft uw meubel een echte boost. Het hout wordt helderder van kleur en minder dof, en de nerf springt er weer prachtig uit. Hierdoor ziet het er weer als nieuw uit. Let er wel op dat de bijenwas het hout een beetje kan verkleuren. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat het na afloop donkerder oogt dan u gewend bent. Daarom is het altijd aan te raden om de was eerst op een onopvallend plekje uit te proberen. Heeft u een boekenkast van mangohout, kies er dan voor eerst een stukje van de onderste plank in te smeren. Bij een eettafel kunt u de was op de onderkant van het tafelblad uittesten. Dan weet u van tevoren hoe de kleur van het hout na behandeling uit zal vallen.