Wat betekent een FSC®-keurmerk?

FSC keurmerk
25Sep
Sep 25, 2023
Petra

Wat betekent een FSC®-keurmerk?

Wereldwijd wordt er veel hout gekapt en daar ontkomen we ook niet aan. Hout wordt immers voor van alles en nog wat gebruikt: voor houtbewerking (meubels, vloeren, beeldhouwwerken, muziekinstrumenten), in papier, als constructiemateriaal in de bouw, als brandstof (brandhout) en als verpakkingsmateriaal. Maar door de massale houtkap ontstaat er een groot probleem: ontbossing. Als het zo door blijft gaan, blijft er geen bos meer over. Zonder bos hebben we echter geen schone lucht, verandert ons klimaat, verliezen dieren hun leefomgeving en bewoners hun inkomen en is het hout op een gegeven moment simpelweg op. Met andere woorden: we kunnen niet leven zonder bomen. Hoog tijd dus om de houtkap overal ter wereld in goede banen te leiden, want we zijn gelukkig nog niet te laat. 

 

Een organisatie naar ons hart: het Forest Stewardship Council

Een organisatie die deze zaak aan het hart gaat is het Forest Stewardship Council (FSC), een non-profit organisatie die zich inzet voor duurzaam bosbeheer en het FSC®-keurmerk in het leven heeft geroepen. Het FSC®-keurmerk, te herkennen aan het logo met de groene boom met de letters FSC eronder, speelt een cruciale rol bij het bevorderen van verantwoord bosbeheer en het beschermen van waardevolle bossen overal ter wereld om zo de impact op het milieu te verminderen. 

FSC-principes

Het FSC zorgt ervoor dat houthakkers in veilige omstandigheden werken en dat er met alle bosbewoners (zowel mensen als dieren) rekening wordt gehouden. Dat doen ze door een FSC-bos op te delen in vakken en ieder jaar uit een ander vak te oogsten. Na het oogsten wordt het vak een hele poos met rust gelaten, zodat het zich weer op natuurlijke wijze kan herstellen. Daarnaast wordt er aan de hand van tien FSC-principes rekening gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer komen kijken.

  • Principe 1: Het bosbeheer voldoet aan de nationale en internationale wetgeving, verdragen, afspraken en principes.
  • Principe 2: Eigendoms- en gebruiksrechten zijn duidelijk gedefinieerd, vastgelegd en rechtsgeldig.
  • Principe 3: De rechten van de lokale bevolking en hulpbronnen worden erkend en gerespecteerd. 
  • Principe 4: Het welzijn van de bosarbeiders en lokale gemeenschappen wordt in stand gehouden of verbeterd.
  • Principe 5: De economische, sociale en ecologische functies worden op de lange termijn veiliggesteld.
  • Principe 6: De ecologische en landschappelijke waarden worden in stand gehouden en beschermd.
  • Principe 7: Er wordt een beheerplan opgesteld en toegepast.
  • Principe 8: De toestand van het bos, de oogst, de handelsketen, de managementactiviteiten en de sociale en ecologische effecten hiervan worden regelmatig getoetst.
  • Principe 9: Bosbeheer in bossen met een hoge natuur- of cultuurwaarde wordt met extra zorg uitgevoerd. 
  • Principe 10: Ook bosplantages (die een aanvulling zijn op de houtoogst uit natuurlijke bossen) moeten volgens bovenstaande principes worden beheerd. 

In gebieden waar gekapt mag worden, dienen alle partijen, van bosbeheer tot retailer, zich te houden aan deze strenge eisen. Om te kijken of ze ook nageleefd worden, wordt er ieder jaar een controle uitgevoerd. En nog zo’n goed punt: wanneer een bos tot FSC-bos is benoemd, mag het niet worden omgezet naar een soja- of palmolieplantage of eindigen als veeteelt- of mijnbouwgebied. Zo zorgt het FSC ervoor dat het bos eeuwig kan blijven bestaan en dat hout en papier altijd beschikbaar zijn.

Het FSC®-keurmerk en Mangohoutonline

Bij Mangohoutonline zijn al onze leveranciers inmiddels in het bezit van een FSC®-keurmerk. Daardoor weet u, dat wanneer u een meubel bij ons aanschaft, uw aankoop bijdraagt aan de bescherming van natuurlijke houtkap en de lokale bevolking. Dit samen met het gegeven dat mangohout van zichzelf al een duurzame houtsoort is, doordat het pas gekapt wordt wanneer er geen mango’s meer aan de boom groeien, maakt de aanschaf van een mangohouten meubel dus dubbel zo verantwoord. Daarnaast werkt het als een opwaartse spiraal: hoe meer gebruik we maken van hout met het FSC®-keurmerk, hoe meer bossen duurzaam beheerd kunnen worden.

Laten we samen streven naar een wereld waarin ontbossing tot het verleden behoort. Met andere woorden: iedereen aan het mangohout!

Top 10 meest verkochte producten

Schrijf in en ontvang 10 euro korting op je volgende bestelling

Ontvang als eerste de beste aanbiedingen en highlights.