Wat is het verschil tussen teak- en mangohout?

Wat is het verschil tussen teak- en mangohout?
23Jun
Jun 23, 2022
Petra

Wat is het verschil tussen teak- en mangohout?

Het zijn allebei hardhoutsoorten, en beide vindt u vaak terug in het interieur: mangohout en teakhout. Maar wat is nu precies het verschil tussen de twee? 

Mangohout en teakhout worden nog wel eens met elkaar vergeleken, maar toch zijn er duidelijke verschillen op te merken. Goed om u even in te verdiepen, vooral wanneer u op zoek bent naar mooie hardhouten meubels. De twee hebben namelijk verschillende voor- en nadelen, eigenschappen en kenmerken. In ons blog van deze maand zetten we die eigenschappen voor u op een rijtje.

De eigenschappen van mangohout

Wanneer u mangohout en teakhout met elkaar vergelijkt, valt het op dat mangohout een bijzondere look heeft. De patronen en kleurschakeringen die u in het hout ziet zijn sterk en duidelijk te zien, waardoor elke plank een andere look heeft. Dat maakt mangohout uniek in zijn soort. Het hout heeft een prettig warme uitstraling en komt exotisch over. Wat mangohout met teakhout gemeen heeft, is de hardheid. Het is weliswaar wat minder hard dan teak, maar kan voor gebruik binnenshuis nog steeds goed tegen een stootje. Een andere sterke eigenschap van mangohout is zijn duurzaamheid. Omdat mangohout een bijproduct is van de mangoteelt, weet u dat u met een mangohouten meubel altijd een duurzame keuze maakt.

Mangohout op een rijtje:

  • Het is altijd duurzaam.
  • Het heeft een exotische look.
  • Elke plank is uniek!
  • Het is hardhout, en dus sterk.

Mangobomen

Teakhout

Teakhout is afkomstig van de Tectona Grandis boom, die voornamelijk groeit in Zuidoost-Azië, in het bijzonder Indonesië. Het is net als mangohout een hardhoutsoort. Toch is er genoeg verschil tussen teak- en mangohout. Dat merkt u al wanneer u de twee houtsoorten qua uiterlijk met elkaar vergelijkt. Teak heeft een lichtbruine tot diepbruine kleur, die afhankelijk van de behandelmethode zelfs nog iets donkerder kan zijn. Het wordt niet alleen binnenshuis gebruikt, maar ook voor het maken van tuinmeubelen. In dat geval verliest het hout onder invloed van weer en wind doorgaans zijn warme kleur, tenzij u het behandelt met een beits of lak. Een voordeel van teakhout is dat het van nature weinig splintert. Dat betekent dat een teakhouten meubel het ook onbewerkt buiten goed zal blijven doen.

Teakhout op een rijtje: 

  • Teakhout is ijzersterk.
  • Het doet het goed in de tuin.
  • Het heeft een warme, effen kleur.
  • Zet u het in de tuin, dan verkleurt het.

Het verschil tussen teak- en mangohout

Wanneer u de twee houtsoorten naast elkaar zet, ziet u meteen wat het uiterlijk verschil tussen teak- en mangohout is. Teakhout heeft een warme kleur, maar is daarnaast ook vrij effen wanneer u het vergelijkt met mangohout. De nerf is minder duidelijk aanwezig, en ook de kleurverschillen zijn minder dan bij een mangohouten plank. Dat geeft teakhout een neutrale look die het goed doet in sommige interieurs, maar kan er tegelijkertijd voor zorgen dat uw teakhouten meubel er ietwat basic uitziet.

Teakhout is daarentegen niet altijd duurzaam. De duurzaamheid van het teakhout is in grote mate afhankelijk van waar het hout is gegroeid, en op welke manier het is gekapt. U moet bij het aanschaffen van een teakhouten meubel dus goed in de gaten houden wat de herkomst van het hout is. Wat dat betreft heeft mangohout dus een streepje voor; dat is altijd duurzaam.

Bent u op zoek naar een meubel van buiten, dan kunt u juist weer wel goed met teakhout uit de voeten. Het hout heeft een hoge hardheidsgraat, en de vettigheid in de kern zorgt ervoor dat water en vuil niet makkelijk de plank binnen kunnen dringen. U ziet mangohout daarentegen niet als tuinmeubel terug.

Word verliefd op mangohout!

Mangohout is de laatste jaren bijzonder populair geworden, en dat heeft een reden. Bent u benieuwd hoe deze houtsoort er in het echt uitziet? Dan kunt u hem het beste even komen bekijken in onze showroom. Ook in onze webshop krijgt u een mooie indruk van de schoonheid van mangohouten meubelen! Zo bepaalt u eenvoudig welke houtsoort het beste geschikt is voor uw interieur.

Top 10 meest verkochte producten

Schrijf in en ontvang 10 euro korting op je volgende bestelling

Ontvang als eerste de beste aanbiedingen en highlights.