De unieke uiterlijke kenmerken van mangohout

De unieke uiterlijke kenmerken van mangohout
01Feb
Feb 01, 2023
Petra

De unieke uiterlijke kenmerken van mangohout

Mangohout is een unieke - steeds populairder wordende - houtsoort met verschillende karakteristieke kenmerken. De houtsoort wordt gewaardeerd vanwege zijn duurzaamheid en hardheid, maar ook zijn uiterlijk valt bij menigeen in de smaak. Een mangohouten meubel kan daarom een geweldige aanvulling zijn op ieder huis. Als we het hebben over de uiterlijke kenmerken onderscheiden we een aantal karakteristieke elementen: de warme tinten, de nerftekeningen, de knoesten en de zaagsneden. Benieuwd naar hoe deze kenmerken ontstaan zijn en op welke manier ze bijdragen aan de looks van mangohouten meubels? In dit blog leggen we er alles over uit.

Warme kleuren

Mangohout is een tropische houtsoort en dat zie je terug in de warme kleuren. Het hout heeft namelijk een unieke kleur die varieert van lichtgeel tot donkerbruin. Daardoor heeft ieder meubel een unieke uitstraling en wordt het robuuste karakter extra benadrukt. De warme kleuren combineren daarnaast uitstekend met de stoere stalen accenten. Een mangohouten meubel is daardoor een aanwinst voor ieder interieur, ongeacht de woonstijl. Je creëert er in een handomdraai een sfeervol geheel mee. 

Nerftekeningen

De warme kleurschakeringen worden organisch verdeeld door de karakteristieke nerftekeningen in het mangohout, tekeningen die variëren van golvend tot in elkaar grijpend. Deze nerftekeningen worden gevormd als gevolg van verandering in groeiomstandigheden. Zo maakt het bijvoorbeeld uit of er veel op weinig licht valt op een bepaalde kant van de boom en of er knoesten zijn waar de stam omheen moet manoeuvreren. De tekeningen in het hout maken iedere plank - en dus ieder meubel - uniek. Het is een kenmerk dat de echtheid van het hout benadrukt. Je kunt de nerftekeningen zien als een handtekening die de natuur aan het hout heeft meegegeven.  

Mangohouten buffetkast en ronde tafel

Knoesten

Een van de andere kenmerkende eigenschappen van mangohout zijn de knoesten die met regelmaat in het hout te vinden zijn. Knoesten zijn natuurlijke uitstulpingen of verdikkingen in het hout die ontstaan nadat er onregelmatigheden optreden tijdens de groei van de boom. Dit kan gebeuren als gevolg van stressfactoren zoals droogte, beschadiging of een aanval van insecten of wanneer een tak een andere kant op groeit. De boom reageert door extra celweefsel te produceren wat resulteert in een knoest. Iedere houtsoort heeft wel knoesten, maar bij mangohout vallen ze net iets meer op. Ze kunnen verschillende groottes hebben, van klein en fijn tot groot en uitgesproken. Bij het maken van onze producten wordt er goed gekeken naar de verdeling van de knoesten. Een grote knoest op een onhandige plek kan namelijk ongemak opleveren. Echter gaat het meestal om kleine knoesten die wat ons betreft alleen maar voor meer karakter en een unieke uitstraling zorgen.

Zaagsneden

Om van een boom een meubel te maken, moeten er uiteraard eerst planken van gezaagd worden met behulp van een zaagmachine. Een zaagmachine maakt snelle, gelijkwaardige zaagsneden in het hout waardoor de karakteristieke zaagsneden in mangohout ontstaan. Bij veel houtsoorten worden deze zaagsneden weer weggeschaafd, maar bij mangohout doen we dat bewust niet. De zaagsneden accentueren namelijk het robuuste en stoere karakter van het hout.

Maak gebruik van onze service

Bent u net zo’n fan van mangohout als wij, maar zit u toch nog met een paar vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wist u tevens dat mangohout naast uniek in zijn uiterlijk ook nog eens enorm duurzaam is? U leest het in het blog over de invloed van mangohout op het milieu.

Top 10 meest verkochte producten

Schrijf in en ontvang 10 euro korting op je volgende bestelling

Ontvang als eerste de beste aanbiedingen en highlights.