Weetje: mangohout is duurzaam hout

Weetje: mangohout is duurzaam hout
02Nov
Nov 02, 2021
Petra

Weetje: mangohout is duurzaam hout

Mangohout is niet alleen mooi, maar is ook nog eens milieuvriendelijk hout. Nog een reden waarom wij zo dol zijn op meubelen van mangohout. In een tijd waar het steeds belangrijker wordt om voor de wereld om ons heen te zorgen, kunnen we ook met onze meubelkeuze een impact maken. Wanneer u een houten meubel in huis haalt, wilt u natuurlijk zeker weten dat die van duurzaam hout gemaakt is. Maar hoe kan het dat mangohout duurzaam hout is? En waar komt het mangohout uit onze webshop precies vandaan? Om daarachter te komen nemen we u in dit blog mee naar de oorsprong van mangohout.


Wat is de afkomst van mangohout?

Eet u wel eens mango’s, dan heeft u misschien wel een keertje geprobeerd de grote pit die u in het midden van de vrucht vindt te laten ontkiemen. Dat is in ons koude kikkerlandje nog een hele opgave. Niet zo gek wanneer u zich bedenkt dat de afkomst van mangohout India en Zuidoost-Azië is, waar de temperaturen doorgaans een stuk hoger liggen dan hier bij ons. Tegenwoordig wordt de boom wereldwijd in de subtropen gekweekt. Overal ter wereld kunt u plantages vinden, van Amerika tot Spanje. Als de boom volwassen is produceert hij heerlijke, zoete vruchten waar we ook in Nederland van kunnen genieten. Als u goed naar mangohout kijkt, herkent u misschien wel iets van de vrucht in de warme kleur of de mooie kleurschakeringen. 

Close up mangohouten tafel

Is mangohout duurzaam hout?

Mangohout staat bekend als milieuvriendelijk hout. Dat komt doordat er voor deze houtsoort geen bestaand, wild bos hoeft te worden gekapt. Mangobomen groeien op plantages in warme, subtropische landen. Zo’n mangoboom kan een hoogte van wel veertig meter bereiken, maar op een plantage wordt hij vaak kleiner gehouden. In de eerste jaren levert de boom veel vruchten op, waar de mangoboer blij mee is. Na vijftien jaar is de mangoboom volgroeid, waarna hij steeds minder mango’s gaat produceren. Produceert de boom geen mango’s meer, dan laat de boer hem kappen om ruimte te maken voor een jonger exemplaar. Het hout gaat naar de meubelfabriek, waar er van alles van gemaakt kan worden, van kasten tot eettafels. Dat maakt het makkelijk om te kiezen voor milieuvriendelijk hout.


De oorsprong van mangohout

  • De oorsprong van mangohout ligt op de plantage: daar wordt de boom geplant.
  • Binnen 15 jaar groeit de boom uit tot een volwassen formaat. Hij wordt rond de dertig meter hoog, en tot wel vijf meter breed!
  • De boom wordt ouder en produceert steeds minder mango’s.
  • Wanneer de boom oud wordt, laat de boer hem kappen.
  • De mangoboom gaat naar een meubelfabriek, waar er duurzaam hout van gemaakt wordt.
  • De mangohouten meubelen komen rechtstreeks van de fabriek naar onze webshop, en rechtstreeks naar uw woonkamer.

Mangohout is milieuvriendelijk en duurzaam hout

Voor mangohout hoeft dus geen bos gekapt te worden, en dat maakt het milieuvriendelijk hout. Het is als het ware een restproduct van de mangoteelt. Het zou juist zonde zijn om daar na de kap niets mee te doen, vooral omdat het zulk mooi hout is. Maar dat is niet alles. Mangohout heeft ook nog eens een lange levensduur. Dat is een andere betekenis van duurzaam hout: meubelen van mangohout gaan lang mee, waardoor u ze niet snel hoeft te vervangen. Het kan tegen een stootje, waardoor er niet snel een scheur of een buts in zal ontstaan. Mangohout is bestand tegen krassen en - dankzij de behandeling die we alle meubelen in onze winkel geven - goed beschermd tegen vuil. Gelukkig maar, want duurzaam hout zoals mangohout is bestand tegen elke modegril. Hout is een echt natuurproduct en past daardoor naadloos in verschillende interieurstijlen. 

Top 10 meest verkochte producten

Schrijf in en ontvang 10 euro korting op je volgende bestelling

Ontvang als eerste de beste aanbiedingen en highlights.