Van boom tot meubel: de levensloop van mangohout

Van boom tot meubel: de levensloop van mangohout
01Sep
Sep 01, 2022
Petra

Van boom tot meubel: de levensloop van mangohout

We hoeven het niet onder stoelen of banken te steken: als er iemand fan is van mangohout, dan zijn wij het wel. Het warme en tropische karakter van deze populaire houtsoort maakt van ieder meubel een sfeervolle eyecatcher. Het tropische karakter zorgt er alleen wel voor dat de boom niet kan groeien in ons koude kikkerlandje. In landen waar het regelmatig tropisch warm is, voelt hij zich veel meer thuis. Heeft u wel eens stilgestaan bij de levensloop van mangohout? Het hout legt namelijk een behoorlijke weg af voordat het in uw huis belandt. Van boom tot meubel: in dit blog leggen we precies uit waar mangohout vandaan komt, waar de meubels worden gemaakt en via welke weg het vervolgens in uw huis terechtkomt. 

Waar komt mangohout vandaan?

Mangohout komt - zoals u wellicht al vermoedde - van de mangoboom. En daarvan liggen de wortels letterlijk en figuurlijk in Zuid-Oost Azië, met name in India. Tegenwoordig is de boom echter overal ter wereld te vinden, zolang het er maar tropisch warm is. Denk bijvoorbeeld aan:

  • de Verenigde Staten
  • Australië
  • Indonesië 
  • en ook dichter bij huis: Spanje

Bij Mangohoutonline.nl halen we ons mangohout uit het moederland India. Leuk weetje: de mango is daar het symbool van rijkdom, luxe en welvaart. Zouden de meubels daarom zo’n luxueuze en elegante uitstraling hebben?

Vlugge japie

Een mangoboom groeit snel. In een vrij korte periode kan een boom tot veertig meter hoog worden met een stam tot wel vijf meter omtrek. Mede daardoor blijft mangohout betaalbaar, in tegenstelling tot zijn duurdere broers. Ook niet onbelangrijk: mangohout is duurzaam. In eerste instantie wordt de boom namelijk geplant voor de vruchten en dus niet speciaal voor het hout. Na ongeveer vijftien jaar gaat de boom minder vruchten produceren waardoor hij economisch gezien minder interessant wordt voor de boer. Om toch genoeg winst te maken hebben de boeren maar één oplossing: de oude boom kappen en een nieuwe boom planten. Het hout dat na het kappen overblijft wordt verkocht aan de meubelindustrie en krijgt daardoor als het ware een tweede leven. 

Van India naar uw huis

Nadat de boom in India gekapt is, verlaat hij het land niet gelijk. Ook het productieproces van onze meubels vindt namelijk plaats in India. Na het kappen gaat het hout naar een Indiase fabriek waar ze er allerlei prachtige mangohouten meubels van maken, inclusief stijlvolle zwarte metalen details. Wanneer de meubels helemaal af zijn, worden ze verpakt en per vrachtschip richting Rotterdam vervoerd. Eenmaal aangekomen in Rotterdam worden de meubels ingeklaard en per vrachtwagen vervoerd naar ons centrale magazijn in Emmeloord. Vanuit Emmeloord rijden we dagelijks met negen bestelwagens door het land om uw meubel zo snel mogelijk bij u thuis af te leveren. Heeft het meubel een mooi plekje gekregen in uw huis? Dan is jaren woonplezier gegarandeerd, want naast dat mangohout duurzaam is met betrekking tot het milieu is het ook duurzaam in gebruik. Hoe dat precies zit, leest u op de pagina over de eigenschappen van mangohout.

Top 10 meest verkochte producten

Schrijf in en ontvang 10 euro korting op je volgende bestelling

Ontvang als eerste de beste aanbiedingen en highlights.