Zo maakt u uw eettafel kerst-proof

Zo maakt u uw eettafel kerst-proof
01Dec
Dec 01, 2022
Petra

Zo maakt u uw eettafel kerst-proof

Als er één ding onmisbaar is tijdens de kerst, dan is het wel een eettafel. Een eettafel vormt dé centrale plek waar we met z’n allen samenkomen, lekker lang tafelen, goede gesprekken voeren en genieten. Verwacht u gasten tijdens de feestdagen? Dan wilt u natuurlijk dat ze zich prettig voelen en dat er een gezellige, ongedwongen sfeer hangt. Een doordachte styling van de tafel kan daarbij helpen. Kunt u wel wat inspiratie gebruiken op het gebied van het dekken en versieren van de eettafel tijdens de kerstdagen? Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet. Want zeg nu eerlijk, alle gerechten smaken nog net iets lekkerder aan een mooi gedekte tafel, toch?

Basiselement

Een sfeervolle kersttafel begint met een goede basis. Voordat u alle toeters en bellen uit de kast trekt is het daarom goed om eens stil te staan bij de tafel. Past de tafel nog steeds bij u? Of wordt het misschien toch tijd voor een nieuwe? De kerstdagen zijn de uitgelezen periode om daar eens extra bij stil te staan. Zoals u weet zijn wij fan van mangohout. Het verbaast u daarom vast niet dat onze voorkeur uitgaat naar een mangohouten eettafel. De warme kleur en het robuuste karakter van het hout zorgen, zelfs zonder decoratie, voor veel sfeer. Ook de zwarte tafels zijn perfect voor tijdens de kerst. Gouden versiering en witte servetten komen op zwart namelijk nóg mooier tot hun recht.

Centreren

Focus u bij het decoreren op het midden van de tafel om de rust te bewaren. Leg bijvoorbeeld een tafelloper of kerstgroen in het midden van de tafel en decoreer daar omheen. Gebruik accessoires van verschillende kleuren, materialen en hoogtes, maar zorg dat het geen chaos wordt. Een handige vuistregel die wij vaak gebruiken: beperk u tot drie kleuren die aansluiten bij de rest van uw interieur. 

Luxe eettafel

Natuurlijk decoreren

Door een beetje natuur toe te voegen aan de eettafel creëert u een speels effect. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: 

  • een stukje groen bij de servetten
  • menukaartjes tussen twee aan elkaar geplakte houtjes
  • mini-boeketjes in kleine vaasjes
  • een kerststukje op tafel. 

Maar ook boven de tafel zorgt kerstgroen voor sfeer en een intiem gevoel. Maak bijvoorbeeld een tafelklem vast aan de tafel en versier hem met takken, verlichting en kerstballen. Heb je geen tafelklem, dan zijn de lampen boven de eettafel een goed alternatief om te versieren. 

Volgens de regels

Zo, wat betreft de decoratie heeft u waarschijnlijk genoeg inspiratie. Maar dan bent u er nog niet. Wilt u het echt tot in de puntjes doen, dan vraagt ook het dekken van de tafel om de nodige aandacht. Typ ‘etiquette tafel dekken’ in bij Google en u krijgt een duidelijk beeld voorgeschoteld. Eigenlijk is het simpel: werk tijdens de maaltijd van buiten naar binnen. Zorg ervoor dat vorken aan de linkerkant liggen en messen en lepels aan de rechterkant. Het dessertbestek ligt boven het bord en glazen zet u rechts boven het bord in een schuine lijn waarbij het eerst te gebruiken glas vooraan staat.

Top 10 meest verkochte producten

Schrijf in en ontvang 10 euro korting op je volgende bestelling

Ontvang als eerste de beste aanbiedingen en highlights.