Alles wat u wilt weten over het productieproces van mangohouten meubels

Alles wat u wilt weten over het productieproces van mangohouten meubels
01Apr
Apr 01, 2023
Petra

Alles wat u wilt weten over het productieproces van mangohouten meubels

De meeste mensen zullen bij aanschaf van een nieuw meubel niet stilstaan bij het productieproces dat eraan voorafgaat. Uiteindelijk koopt u het meubel waarschijnlijk vanwege het aantrekkelijke uiterlijk en niet om het verhaal erachter. Toch is het best interessant om u eens in het productieproces van mangohouten meubels te verdiepen. Het is namelijk een acht weken durende arbeidsintensieve bezigheid waarbij elke stap zorgvuldig wordt uitgevoerd, zodat u verzekerd bent van een hoogwaardig en duurzaam meubel. In dit blog nemen we u mee in het hele proces, van het kappen van de mangoboom tot de laatste afwerkingen.

Stap 1: Het kappen van de mangoboom

Mangobomen worden gekapt wanneer ze ongeveer vijftien tot twintig jaar oud zijn en niet genoeg mango’s meer produceren. Met behulp van verschillende soorten gereedschap wordt de boom voorzichtig naar de grond gehaald, zodat er zo min mogelijk schade veroorzaakt wordt. De stammen worden na het kappen gelijk naar de werkplaats gebracht. In de werkplaats, wanneer het hout nog ‘nat’ is, worden de boomstammen in planken gezaagd. Door dit zaagproces ontstaan de kenmerkende zaagsneden. 

Stap 2: De behandeling tegen ongedierte

Mangohout is niet alleen aantrekkelijk voor u, ook de houtworm is dol op deze houtsoort. Daarom is het belangrijk dat het hout eerst behandeld wordt tegen ongedierte, zodat het mangohout niet getroffen wordt door deze vervelende beestjes. Zodra het hout verzaagd is, wordt het daarom eerst behandeld tegen insecten met bioflex of een soortgelijk middel.

Stap 3: Het droogproces

Vervolgens worden de mangohouten planken gedroogd om het vochtgehalte te verlagen en de kwaliteit te verbeteren. In ongeveer drie weken wordt het vochtgehalte teruggebracht naar 5% tot 10%. Het droogproces zorgt er onder andere voor dat de werking van het hout wordt verminderd waardoor de kans op scheuren en kromtrekken verkleint. Toch is het erg belangrijk om ook bij u thuis het vochtgehalte goed te regelen, hout blijft immers een natuurproduct en zal altijd een beetje blijven werken.

Stap 4: Het verwerken van het hout

Nadat het hout teruggedroogd is, worden de planken in de juiste vorm gezaagd en geschaafd. Dit wordt gedaan met zaag- en schaafmachines. Nadat de planken door de machines zijn gehaald, worden ze gecontroleerd op eventuele beschadigingen of onhandige knoesten. Wanneer dat nodig is, worden knoesten gevuld met aeroliet. Ook wordt er gekeken naar de kleur van de planken aan de hand van een waaier. Zoals u misschien weet is geen mangohouten plank hetzelfde. Deze test is dus niet bedoeld om te kijken of alle planken uniform zijn, maar enkel om te checken of er geen plank volledig uit de toon valt.

Stap 5: De bewerking van het hout

Zodra het hout de juiste vorm heeft, wordt alles aan elkaar bevestigd met lijm en schroeven waardoor de meubels echt vorm krijgen. Wanneer de meubels vervolgens in elkaar zitten, is het hout al zo goed als glad. Maar doordat er soms lijm uit de naden komt, worden de meubels - met name de tafels - vaak nog een extra keer geschuurd. Door deze manier van schuren ontstaan de kenmerkende glooiingen in de blanke tafels. Bij de zwarte tafels is daar geen sprake van omdat die worden gezandstraald. Daardoor is het blad rechter en krijgt het een ruwe afwerking. 

De blanke meubels worden vervolgens met een transparante olie en een natuurlijke bijenwas behandeld. Het hout voor zwarte meubels wordt behandeld met een zwarte beits en daarna afgewerkt met een donkere bijenwas. Door deze manieren van afwerken, weet u zeker dat uw meubel jaren meegaat en beschermd is tegen vocht en vuil. 

Stap 6: De laatste hand

Wanneer de meubels behandeld zijn, hoeven alleen de kenmerkende zwarte metalen accenten nog toegevoegd te worden waardoor elk meubel een industriële look krijgt. En dan, na acht weken, is het meubel eindelijk klaar om ingeladen te worden in een container, vervoerd te worden richting Rotterdam en een mooi plekje te krijgen in uw woning!

Top 10 meest verkochte producten

Schrijf in en ontvang 10 euro korting op je volgende bestelling

Ontvang als eerste de beste aanbiedingen en highlights.